Dom Jevrema Grujića

Dom Jevrema Grujića

Ulaskom u Dom Jevrema Grujića zakoračili ste u prošlost, srpsku tradiciju i avangardu.

Dom Jevrema Grujića, u samom kulturnom i istorijskom srcu prestonice, Svetogorskoj ulici broj 17, sagrađen je 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića i prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine, kako bi je zaštitio od rušenja.Kuću je podigao istaknuti srpski državnik i diplomata, predvodnik moderne Srbije, Jevrem Grujić, za svoju porodicu.

Tokom 19. i 20. veka, u prostranim salonima ovog zdanja, organizovani su gradski balovi na kojima se okuplјala društvena elita Srbije kao i diplomatski skupovi na kojima su politički i intelektualni prvaci tog vremena odlučivali o budućnosti mlade srpske države.

U ovom domu se čuva jedinstvena umetnička kolekcija sakupljana preko 2 ipo veka tradicije jedne od najuglednijih diplomatskih porodica u Srbiji, čiji članovi su oblikovali modern srpsku, ali i evropsku istoriju. Kolekcija broji preko 600 umetničkih predmeta od neprocenljive istorijske vrednosti. Među njima se nalaze dela najvećih srpskih slikara, staro i retko oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, originalan nameštaj iz 18. i 19. veka, kraljevski darovi članovima porodice,jedan od najlepših portreta, tzv. srpska Mona Liza – portret kraljice Natalije, Steve Todorovića, kao i najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1850. godine koja se sastoji ih nekoliko stotina hiljada srebrnih niti.

Zanimljivo je to da je prva diskoteka na Balkanu, otvorena upravo u podrumu kuće Jevrema Grujića 1967. godine i označila sociološki bum u savremenoj istoriji grada. U nju su dolazile najveće svetske zvezde toga doba: Alen Delon, Keterin Denev, Omar Šarif… Diskoteka je popularno nazvana “Kod Laze Šećera”, koji i danas goste sprovodi kroz njene hodnike i priča priče iz njene burne istorije.

Dom Jevrema Grujića je istorijska kuća i spomenik kulture od visokog značaja za Republiku Srbiju i član Udruženja istorijskih kuća Evrope.

Radno vreme: Četvrtak i petak 15-20h Subota 11-16h  

  Kontakt: +381 11 407 6312 domjevremagrujica@gmail.com  

Insta:dom_jevrema_grujica

Fb: domjevremagrujica

Video: http://domjevremagrujica.com/Kuca%20Jevrema%20Grujica.mp4?id=0

  (Izvor: domjevremagrujica.com)

Continue Svetogorska 17, 11000 Beograd

Dom Jevrema Grujića

0 program


Warning! The basket time limit is about to expire!
estimated time left:
00:00

item(s) in basket

total:


Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.


Dear Customer,

This site uses cookies to enhance the user experience. Using our site you agree to the use of cookies. Privacy Policy

Accept