Program


Konak kneginje Ljubice
10

Konak kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice je jedna od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Građen je u periodu 1829–1831, po planovima i pod rukovođenjem Hadži Nikole Živkovića, zvaničnog kneževog graditelja. Zamišljen je da bude reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović.  više

Kategorije ulaznica


100.00 RSD - 200.00 RSD
2 Tip ulaznice

Trenutni događajiKliknite ovde da biste videli druge događaje(24)

CENE ULAZNICA

Dnevna ulaznica: 200 din

Povlašćena ulaznica (đaci, studenti, nezaposleni i penzioneri): 100 din

Grupe: na svakih deset posetilaca u grupi izdaju se dve besplatne ulaznice. Ovo se ne odnosi na povlašćene kategorije.

Besplatan ulaz: svaka poslednja subota u mesecu; deca mlađa od 7 godina, posetioci sa invaliditetom sa pratiocem, članovi MDS i ICOM-a i vlasnici kartica EURO<26 i ISIC.

 

KONAK KNEGINjE LjUBICE

Konak kneginje Ljubice je jedna od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Građen je u periodu 1829–1831, po planovima i pod rukovođenjem Hadži Nikole Živkovića, zvaničnog kneževog graditelja. Zamišljen je da bude reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović. Međutim, zbog blizine Turaka knez Miloš je malo boravio u njemu. Svoju primarnu namenu Konak je ostvario tokom prve vladavine kneza Mihaila (1839–1842), kada je služio kao njegova rezidencija.

Nakon proterivanja Obrenovića iz Srbije (1842) zgradu su u narednih sto trideset godina koristile i prema svojim potrebama uređivale različite državne institucije. Sedamdesetih godina 20. veka uprava grada Beograda odlučila je da zgrada Konaka, u skladu sa svojim istorijskim, umetničkim i spomeničkim nasleđem, dobije novu namenu i postane muzej. Posle sanacije i rekonstrukcije zgrada je 1980. ušla u sastav Muzeja grada Beograda, a u septembru iste godine otvorena je stalna muzejska postavka „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“.

 

Stalna postavka

ENTERIJERI BEOGRADSKIH KUĆA 19. VEKA

Postavku čini reprezentativni izbor predmeta likovne i primenjene umetnosti iz zbirki Muzeja grada Beograda. Predmeti su nastali tokom 19. veka kao proizvod zapadnoevropske i domaće zanatsko-umetničke i industrijske proizvodnje. Pripadali su predstavnicima vladajuće dinastije Obrenović i uglednih građanskih porodica. Stalna postavka prikazuje nastanak i razvoj visoke građanske kulture, način života i stanovanje u devetnaestovekovnom Beogradu.

 

Specijalan program

 

NA KAFI KOD KNEGINjE LjUBICE - PUTOVANjE U ISTORIJU KROZ ISPOVEST VLADARKE OBNOVLJENE SRBIJE

Monodrama “Na kafi kod kneginje Ljubice” je prvi muzejski teatar kod nas, i izvodi se u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice. Posetioci Konaka su u prilici da budu dočekani u zdanju iz 19. veka, i da kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, uz posluženje kafom i ratlukom u divanhani, na neposredan način upoznaju prvu vladarku obnovljene Srbije. Krećući se kroz odaje starog Konaka, u kojem je Kneginja živela, gosti “kneginje” će saznati istorijske činjenice iz vremena kneza Miloša Obrenovića, o složenom supružničkom odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice, i brojne zanimljivosti o načinu života iz davnih vremena.

Kneginja Ljubica je bila vladarka velike duševne snage, dostojanstvene pojave, rečitosti jasne i odmerene. Zna se da je jahala konja i da je umela da rukuje oružjem, a o njenoj hrabrosti ostala su zapisana brojna kazivanja. Udajom za kneza Miloša položaj kneginje se menjao, od uspona do potpunog udaljavanja od supruga. U politici joj je nedostajao oprez i mudrost, kao i to da bolje procenjuje karaktere kod ljudi. Sve je to uticalo da njen život bude ispunjen velikim promenama na ličnom, porodičnom, ali i državnom planu. Od svih vladarki 19. i 20. veka, kneginja Ljubica je ostala u najlepšem sećanju srpskog naroda.

Autor teksta i scenarija: Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda

Monodramu izvodi: Nataša Popovska

Informacije za posetioce

Monodrama “Na kafi kod kneginje Ljubice” na srpskom jeziku održava se u Konaku kneginje Ljubice u dva redovna termina mesečno: svake druge i četvrte nedelje u mesecu od 14 časova. Predstava traje sat vremena, nakon čega posetioci mogu obići ceo Konak i pogledati stalnu izložbenu postavku “Enterijeri beogradskih kuća 19. veka”. Broj mesta je ograničen na 30 po terminu. Predstava se preporučuje osobama starijim od 10 godina. Nije dozvoljeno simultano prevođenje tokom trajanja monodrame.

Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 450 dinara.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=-1LyK19ZtKc

 

 

Izvor: www.mgb.org.rs

Preporuka


Muzej Ive Andrića

Muzej Ive Andrića

Spomen-muzej Ive Andrića otvoren je 1976, u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić,…

Istražite svet iluzija, doživite nemoguće i ne zaboravite da ponesete svoj omiljeni fotoaparat! Nudimo Vam intrigantno čulno i edukativno iskustvo…

Muzej savremene umetnosti, Beograd 20. oktobar 2021. – 21. februar 2022. Kustosi izložbe: Svetlana Mitić i Žaklina Ratković Vladimir Veličković:…

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati